Min endometrios historia

Vet inte riktgt var jag ska börja . Jag var 11 år när jag fick min mens hade haft ont i magen något år innan ovanligt ont .kunde vara normalt sa min Skolsyster. Jag och min mamma tänkte inte mera på för min mamma hade ju också haft växt värk som de kallade det. Själv tror jag i dag att det var ett förstadium till min mens och endrometrios. Detta finns det inga medicinska belägg för. Så kom då dagen med stort M hade haft mycket ont i ryggen ,mycket känslosam , illamånde .Jag fick mens värk  och mycket mens och lång 9 dagar .  Just där och då var allt jobbigt  man var bara ett barn som skulle få  vardagen att fungera. Detta var 15 juli  1992 . Jag började få riktig ont efter 3e mensen då började  man att få vara hemma  ,duscha , värme dynor ovs . Inget Konstigt i min familj för min mamma hennes systrar och min 5år älder syster hade ju samma värk .

Åren gick jag blev 14 år vid denna tid punkt började jag äta p- piller  för jag hade hört att det kunde minska värken och minska ner mensen både med dagar och blodflöde . Jag blev lite bättre i värken och dagarna blev 5 dagar och minder mens . Men fick alltid vara hemma den första dagen. 2007 september  26år , Då bestämde jag mig att jag ville sluta äta p-piller inte för att jag ville bli gravid  med min sambo . 13 år på P-piller kan ju inte vara bra kände jag ,FEL AV MIG . Det tog 6 månader så var allt som det var innan jag började med mina p-piller. Jag fick vara hemma mycket från mitt jobb ,hade så otroligt ont i magen spelade inger roll vad jag gjorde. Fick ofta kräkas  och blev trött fort blev helt orkeslös  plus denna värk i rygg  och ljumskar .

Då bestämde jag mig för att ta kontakt med läkare . Men det gick inget vidare  sa att det var Ibs som orsakdes av stress . De frågade ofta om jag hade en bra relation med min sambo och om någon av oss hade varit otrogen . ville väl testa annat med men jag blev så förbannad. JAG ÄR INTE SJUK PÅ DET VISET:!!!!    fick lite tips hur jag skulle sköta min Ibs . Jag började äta annan mat minder kolydrater , fett ovs blev lite bättre men blev ändå aldrig riktigt bra  i magen . Ryggvärken blev bara värre och värre .

2008   hade jag  fått  så dåligt imunförsvar hade ju infektioner ofta.  Något måste de ju vara. Denna  gången upptäkte man inflamtion i mina köttlar fick lite kortison och order om att vila .  Visst tänkte jag så de gjorde jag . Men blev inget bättre . Allt efter vad tiden gick fick jag mera symtom  av olika slag varige månad då pms och mensen var på gång. Några av dem var kramper i magen ,ryggen ,väldigt svullen buk och samlar vatten ,ömma bröst. 2009 februari blev det så akut att jag åkte in till primärvården  hård buk ,illamående och ont på höger sida.  Mina prover såg bra ut var dock  svullen på höger sida, De hittade inget fel på mig så jag fick åka hem med lite smärtlindring i form av lite tradolan. Vid påsk var det dax på självaste Skärtorsdagen. Denna gång blev jag inlagd  för jag hade troligen fått en hjärnskakning  när jag svimmade hemma på natten av smärta. De trodde åter igen att de var blidtarmen eller inflamtion i min äggstockar.Nu böjade jag bli kändis på akuten  Roligt inte alls kan jag säga.

Jag ville bara sjunka genom jorden.Detta springande till Akuten och vårdcentalen på gick hela första halv året. I oktober fick jag så där jävla piss ont att jag kräktas. Min älskade sambo fick åter igen vara min lilla Ambulans  . Jag brukade skämta  att det skulle vara kul med en saft blandare på . Väl inne på sjukan så träffade jag den älder läkare i 60års åldern . Titta  på mig frågade  om jag varit otrogen eller om sambon. för det var ju väldigt vanligt Jag sa som det var att det hade vi ju inte!!! . Han trode föga på detta och vill gärna testa mig . NEJ!!!!Jag blev så ARG.På detta  fick jag veta jag hade nog bara svår pms och skulle gå hem fick med mig lite alvdon . Det var ju ingen fara bara mensvärk .IDOT!!!

Det gick inte många dagar  fick jag så där jävla ont att jag svimmade och kräktes . Denna gång var jag på Hockey så det blev ju ett väldigt rabalder med vakter ,polisen som trodde att det var något annat som hänt. Ambulans färd igen. Denna gång fick jag riktig smärtlindring   de var väldigt förstående och vänliga. fick mycket morfin . Jag var helt borta hade inte så ont . Då träffade jag min räddande ängel . Han ställde frågor om någon i min familj kanske hade endromerios .

Jag  talade om hur min mens historia såg ut om mina syskon och mamma. Då bestämde han att jag skulle läggas in på kvinnoklinikens avdelning för utredning och smärtlindring. Där bestämde det en akut OP , kvällen gick och natten kom ingen op . Då bestämde läkaren en anna tid.Det blev den 5 maj 2010.

Otrolig lättnad kom över mig svävade på moln ÄNTLIGEN !!!

2 kommentarer på “Min endometrios historia

  1. Hej!

    Det är jätteintressant att få ta del av din endometrioshistoria. Jag känner också igen mig en del i det du skriver. Jag fick också min mens när jag var 11 år och den höll alltid på i 10 dagar. Jag slutade med mina p-piller 2008 för att jag ville bli gravid men det har ännu inte lyckats, vi står dock i kö för äggdonation nu. Min endometrios upptäcktes i april 2011 då jag opererades med laparotomi. Jag fick ändå hjälp ganska fort till skillnad från dig. Förstår inte varför de frågade dig så mycket om otrohet, vad skulle det ha för samband? Tur att du till slut verkar ha mött en bra läkare även om det är synd att du inte fick hjälp tidigare för då kanske smärtan inte skulle ha utvecklats lika mycket. Ska bli roligt att följa din blogg och få ta del av dina upplevelser! Kram från lilla mig

Lämna en kommentar