Fördjupning om Endometrios del 1

Endo(Inuti) och Metra(Livmoder) =Endometrios

Mina fakta kommer i från boken  HOW  TACKE CONTROL OF YOUR ENDOMETRIOSIS  av Henrietta Norton

VARNIG FÖR STARKA BILDER!

Endometrios är en av de vanligaste gynekologiska sjukdomarna . Men orsaken till Endometrios förbli än så länge okänd. Det är uppskattningsvis 10-15 % av alla kvinnor med mens som har endometrios .6% av dessa kvinnor får sin diagnos mellan 25-35år. Hela 43% av dessa grupp kvinnor känner av symtom redan i tidig tonår . Medan andra inte uppvisar några symtom alls och endometriosen förblir oupptäckt .Mycket pga att de tror att de ska göra väldigt ont och vara obekvämt att  ha mens och där med bara acceptera det onda.

Endormetrios är celler som som finns som ett syddande hölje i livmodern.Men i bland kommer endo celler utan för livmodern ciellerna för flyttar sig då med blod till andra delar i kroppen. När väl endometrioscellena har hittat ett ställe att fästa.Dessa platser likanar ofta insidan av livmodern och är sammn kopplade med hormoner i livmodern där av svår upptäkta då de kommer ut när en kvinna har sin pms och mensblödnig.

När en kvinna med endometrios blöder läcker endometrios celler ut ur äggstocken /äggledare ut i buken istället för attt gå genom livmoderhalsen och slidan .( kvinnor med endometrios kan blöda normal och har denna blödnig ut i buken med.)När denna blödning kommer utan för livmodern orsakar den svullnad och exrem smärta .( Detta  kan ske i leder ,muskeler och ben i muskler i bäckenet.)Detta orsakar även smärta /obehag i benen och ryggmusklerna .Detta göra att många kvinnor upplever mycket eller extrem smärta under mensen och vid PMS.

När väl endometrioscellerna kommer ut och hittar en bra plats att fästa,blidar kroppens antikroppar små ärr. Vid varige mens en kvinna med endometrios har blir det mera endometrios. De goda antikroppar kommer  tillbaka för att laga igen. Detta orskar fläckar som är klibbiga och hänger fast på annan slemhinna i kroppen och irriterar vävnaden runtom de så kallade plättarna eller fläkar Denna process orsakar obehag och smärta . Dessa elaka endo celler försöker hela tiden hitta ny färsk slemhinna att fästa sig på.

När endometriosen väl kommit ut i buken och bäkenet  blir ofta andra organ så som njurar/lever ,urinblåsa  tramar drabbade av endometrrios och kan leda till sammanväxnigar. Detta är svårt behandlat då endometriosen sätter sig på de nya behandlade ytan och ärren i magen och fortsätter att växa och till slut växer samman igen.Dessa sammanväxningar är smärt samman.Dessa elaka endocellerna lever på det kvinnliga hormoner Östrogen . En enkel lösning vore att ta borta Östrogenet , de är inte så enkelt  på grund av att Östrogentet finns i fett depåer hos kvinnor . Så även om kvinna med endometrios äter mediciner för att hindra en menscyckel så finns Östrogent kvar. Ett bra tips är att hålla vikten  ett hälsosamt Bmi 19,5 -24,5 . för att miska symtom på endometrios.

Olika stadier av endometrios

NR1.  Minimal endometrios innebär att det är isolerat till ett ställe i små öar /plättar eller fläckar som växer på  insidan av livmodern och är nästa osyndliga svårt att upptäcka . I detta stadium är endocellerna uppbygd som ett tunt lager på blodkärl ,lyfsystemet, bukhinnan . (Även här kan den som lider av minimal endometrios känna svår smärta.)

NR2. MILD ENDOMETRIOS här har man alla symtom som finns i steg 1. Här kan läkare lättare sätta din diagnos för nu finns det flera och större öar /plättar eller fläckar .Även ärr och små samanväxningar på organen .

NR3. Svår Endometrios

I detta skede har man ofta symtom som finns i steg 1,2. Djupare smärtor i buken,slidan och bäckenet. Nu finns det många öaroch fläckar. Även mera sammanväxningar i magen och organen.Hos dessa kvinnor är det vanligt med problem som nedstämdhet och humörsväningar,även många fysiska symtom som ömma leder, dåligt imunförsvar mm. Här brukar även chocklad cystor uppstå. Dessa är fyllda med gammalt blodklumpar fyllda med endometrios. Ryggsmärta och Ljumskont är väldigt vanligt.

NR4.MYCKET SVÅR ENDOMETRIOS

I detta stadium av Endometrios  har kvinnor både synlig och djup Endometrios .Även stora öar ,fläckar eller plättar . (Mycket sammanväxningar och svårt att bli gravida) När man har kommit till att ha mycket svår Endometrios finns inte så mycket att göra mer än att lindar symtomen.Då det är svårt att komma åt eftersom endometriosen finns i blodomloppet .På detta sätt sprider sig Endometriosen fort till andra delar av kroppen.

     

Lämna en kommentar